NOV DRŽAVNI REKORD NA 10km

Na tekmi v Lillu mi je uspelo izboljšati državni rekord v teku na 10km na cesti. Novi rekord sedaj znaša 29:19. V močni mednarodni konkurenci sem zasedel 14. mesto. Bil sem drugi Evropejec. Tudi prejšnji državni rekord v cestnem teku je bil v moji lasti. Sedmega marca 2021 sem v Berlinu 10 kilometrov pretekel v času 29:21.

Tekma je bila zelo hitra. Afriški atleti so naskakovali čas pod 27-timi minutami. Sam sem želel teči čas 2:55min/km kar bi bilo dovolj za nov rekord, a nisem bil prepričan, da sem tega zmožen. V zadnjih tednih odkar sem prišel iz priprav sem se slabo počutil. Bil sem utrujen in imel sem težave s prebavo in pogosto mi v želodcu ni bilo vredu.

Štart je bil zelo hiter vsi so želeli slediti najhitrejšim. Skušal sem držat ritem najhitrejših, a obenem sem se tudi zavedal da me prehiter štart lahko pokoplje. Spomnim se lani ko sem na tekmi v Berlinu prehitro začel in hitel na začetku, kar me je drago stalo na koncu. Skušal sem se zadrževati in teči počasneje in sproščeno, a prehitevali so me po levi in desni. Prvi kilometer 2:50 oziroma 2:47 po Garminu. Uff to je prehitro. Nadalje ne pretiravam ampak sledim tekačem pred sabo. Izbiram tiste, ki tečejo počasneje. 2km zdi se mi da se noge vrtijo lažje. Prehitevam. Pred mano je lepa skupina tekačev. Do njih cca 10m-15m vmes pa en po en tekač. Lepo držim tempo. 2km 2:48 po garminu. Prehitevam enega po enega in pridem počasi do skupine. Lepo se “usedem” in čakam 😜. Na 3km odstopijo zajci oziroma, skupinica se reči. Ostanemo samo še 4-je postaja težko. Težji del proge, kar nekaj zavojev in gor dol. Težko postaja.

5km pretečemo v času 14:40. To mi da upanje, da če zdržim lahko tečemo 29:20. Na 6km odstopi še en tekač. Ostanemo samo še trije. Močnejša sta od mene. Težko že diham in bolečina je zelo velika. Večkrat zgubljam korak in dela se razlika. Popravim korak in jih držim. “Ne bom spustil!” si rečem. Imam čisto enostavno delo “samo trpet moram danes”. Na obratu na 7km imam občutek, da jih lažje sledim. Diham “na škrge”. Na 8km ugotovim, da gre to prepočasi zato ju prehitim. Padli smo v tempu. Tempo se je zopet dvignil. Prihajamo do glasne publike. Vsi zelo glasno navijajo – prav derejo se, jaz pa v ospredju. To ni bilo pogodu Francozoma in na 9km me prehitita in navijeta tempo. Zelo leti in težko mi je. Komaj še živim. Kakšen meter sem izgubil proti njima, kajti najbrž sem trpel zaradi tistega naglega dviga tempa. Vidimo že cilj. Dolga avenija in do cilja imamo še kakih 600m. Jaz pa že čisto pri koncu. Preveč boli. Navijanje je huronsko. Leti zelo hitro. Na 400m dvignem tempo in dam prvi “kick”. Želim si namreč čimboljšega časa. Kateri bom mi ni najbolj važno. Prehitim oba pred sabo in noge presenetljivo letijo. Na zalogi imam še eno spremembo tempa zato čakam ali se bosta odzvala, gledam nazaj ni ju. Pogledam naprej. Cilj je še zelo daleč. 200m. 150m. Noge so kisle. Zaustavljajo se. Trde so. Težko noge sploh premikam. Imam še 50m. Gledam na semafor 29:10, 29:11, 29:12. Rad bi pospešil a ni šlo, samo sem še držal hitrost. V cilju sem 29:18 – uradno 29:19.

https://siol.net/sportal/atletika/primoz-kobe-postavil-nov-drzavni-rekord-602044

Poplačalo se je. Velikokrat sem trpel na treningih in tudi izven njih. Utrujenost je bila velika. Delal sem veliko kilometrov. Spal slabo. Vstajal ob 5:00, hodil spat ob 20:30. Ven nisem hodil. Pazil sem na prehrano. Odrekal se alkoholu. Veliko bil odsoten od svoje družine. Vsaj malo takšen rezultat poplača vse te napore.

REZULTATI

https://my.raceresult.com/236360/#2_21EB73

Rad bi se zahvalil sponzorjem, ki me podpirajo. ROLETARSTVO BAYER je moj dolgoletni sponzor in najbrž če njih ne bi bilo bi najbrž odnehal in teh rezultatov ne bi bilo. Ne gre zato, da bi lahko dobro živel, ampak da ti vsaj nekdo stoji ob strani in ti daje spodbudo in da si lahko privoščiš kakšne priprave, masažo, terapijo, copate,… Hvala tudi moji ženi Nini, ki odnaša velik del, ki je zelo pomemben zame. Ne samo da me masira včasih ob nemogočih urah, ampak da prevzema vse obveznosti katere jaz ne morem opravljati in teh ni malo.

Zahvala tudi Atletski zvezi Slovenije in Atletskem klubu Krka, ki me podpirata. ter vsem ostalim mojim sponzorjem: ERDINGER ALKOHOLFREI, TOP4RUNNING.SI, PROACTION SLOVENIA.

Vesel bi bil tudi kakšnega novega sponzorja, saj je moj problem v tem, da še delam in da si tam služim kruh, da plačam položnice. V kolikor bi imel še kakšnega sponzorja bi lažje delal manj in se več posvečal teku in regeneraciji. Saj je prav to ključ do uspeha. Kot delam npr 200km/ teden in imam kar nekaj intenzivnih treningov si kot cujna. Nujno potreben je opoldanski počitek. Telo nima energije, da bi se spopadalo še s problemi, komuniciralo in delalo, saj je zato potrebna energija. V tem času ko pa poteka regeneracija pa telo tega ni zmožno.

Na 5km je nastopila tudi moja varovanka Sandra Šrut (HRV). Tudi ona je izboljšala svoj osebni rekord, ki sedaj znaša 16:30. Zasedla je 10. mesto. Na 5km je Yomif Kejlcha tekel 12:50 in zgrešil svetovni rekord za eno sekundo.

Moja naslednja tekma je polmaraton v Pragi, ki bo 1.4.2023. Tam si obetam še en dober nastop. 🤞🍀