VRNITEV V TEK

DO TEKA PREK PLAVANJA

Kar dolgo je že od kar sem se vam nazadnje pisal. Ni se kaj dosti dogajalo glede mojega treninga. Noga ni dovoljevala treninga, kot bi si želel (teka), zato sem več časa preživel v bazenu, kjer sem zelo napredoval. Neverjetno je kako lahko z rednim plavanjem napreduješ in prideš v solidno plavalno kondicijo. S plavanjem sem odvrnil misli od teka, zelo pa sem obremenjeval zgodnji del, ki ni bil navajen takih obremenitev. V januarju sem prav čutil, kako pridobivam mišično maso v zgornjem delu. To seveda za tek ni pretirano dobro, a plavanje mi je zelo koristilo. Predvsem z vidika srčno-dihalnih sposobnosti, kot tudi z vidika rehabilitacije noge. Namreč termalna voda res pomaga pri poškodbah, poleg tega pa ves čas nežno masira nogo. Občutek sem imel da je bila noga po plavanju vedno bolje. V vodi sem čedalje bolje počutil. Tehnika plavanja se je z vajami izboljševala, roke so postale močnejše, preplaval sem lahko večje razdalje. V vodi sem tudi tekel, a kaj kmalu je bila obremenitev premajhna, zato sem tekel brez pasuv vodi, tako da sem se dotikal tal. Pri tej aktivnosti je prihajalo do lažjih obremenitev na sklepe in kost, katere pa so bile dovolj majhne da sem lahko tekel in delal vaje. V vodi sem delal celo tekaško abecedo.

S teki sem začel v začetku januarja. No, v začetku bi težko temu rekel tek. Bolj stopicanje na mestu 3x/teden, a v kombinaciji z sobnim kolesom, plavanjem, kolesom zunaj in vajami za moč sem se že kar lepo gibal. Telo se je namreč v teh treh mesecih “ležanja” odvadilo gibanja.

Krepitev noge z elektrostimulacijo

PREOBREMENJEVANJE

Glavna težave je bilo nenehno preobremenjevanje narastišča ahilove tetive in boleča kost, ki ni bila še 100% zaceljena. V začetku je vsaka aktivnost preobremenitev. Bolj ko sem uporavljal nogo skočni sklep in obremenjeval gleženj hitreje se je noga razbolela. Noga boli, mišica je šibka, a kako jo obremeniti če ne smeš obremenjevati. Postopnost , postopnost, postopnost. Že dr. Drobnič mi je pri prejšnji operaciji dejal, da so izboljšave v valovih. In res vsakemu velikemu poslabšanju je sledila prijetna izboljšava in že kar evforičen trenutek, ki se je končal s preobremenitvijo in bolečo nogo.

Težko bi rekel, da sem treniral kaj do sedaj. Bolj tekel. Na eno nogo. Težava je bila v tem, ker je ob povečani dolžini tekov in večji hitrosti teka začel trpeti druga noga, ki je morala kompenzirati in bolj odrivati. Raztezanje in masaže so zelo pomagale, za kar sem moram zahvaliti maserju Matjažu Bučarju iz Salona masaže in zdravja ter Nini, ki sta sproščala zategnjene mišice.

Stanje se izboljšuje in vedno več odrivam z levo nogo. Počasi dobivamo tudi ekscentriko leve noge. Ta je ob tekaškem koraku čedalje bolj elastična in čedalje bolj vrača enerrgijo. Tudi med tekom se trudim bolj obremenjevati nogo, zaradi tega tudi prej pride do preobremenitve narastišča, a nesorazmerje bo ostalo še nekaj časa.

Z ravno prav trdim delom in postopnostjo se bom lahko kmalu vrnil v trening. Čeprav sem prejšnji teden že skoraj pretekel 80km pa se trenutno še vedno bolj počutim v fazi rehabilitacije.

Kljub vsemu sem lahko zadovoljen, saj poteka rehabilitacija veliko hitreje kot pri desni nogi. S prvimi teki sem začel pri 2 mesecih in pol. Po štirih mesecih lahko že kar spodobno tečem in če se bo trend izboljševanja tako hitro nadaljeval se nimam kaj bati.

HVALA VSEM SPONZORJEM SPODAJ, KI SO POMAGALI KRITI STROŠKE OPERACIJE!

Primož Kobe