TEST ASICS NOVABLAST 2

Zame težko pričakovani nov model Novablast 2. Zlasti po tem, ko moj lanski model Novablast 1 po 1200km sploh še ne zgleda utrujen in ni izgubil odbojnosti, kar se zgodi večini copat po 600-800 kilometrih.

Stari Novablast, ki je pretekel 1200km, še vedno blaži in odbija. Prav neverjetno!

Asics Novablast je eden najboljših predstavnikov t.i. “novih copat”. Nova generaciija copat je hitrejša in bolj učinkovita. Tek v njih je prijetnejši, zlasti zaradi tega ker copati odbijajo in nam vračajo energijo. Kljub temu, da nimajo karbonske plošče je tek v njih bolj tekoč, noge pa ne postanejo tako hitro utrujene. Oblika podplata sili, da tečemo hitreje. V primeru, da smo utrujeni nas še vedno silijo v pravi tekaški korak in v to da smo v njih hitri.

Stari Novablast po 1200km. Še vedno v voznem stanju in v odlični kondiciji.

Glavna lastnost Novablasta je odbojnost. Zato so bili tudi narejeni. t.i. trampoline efekt je bil na prvih copatih tisto kar smo najbolj oboževali. Seveda je bilo zaradi tega nekaj manj stabilnosti. Vedno je treba vzeti nekaj v zakup. Sam teh težav s stabilnostjo nisem imel in lahko rečem, da je bil Novablast 1 eden najbojših copat za supinatorje (tiste tekače, katerim se koleno pri teku zvrača navzven).

Vsi ocenjevalci so lani hvalili Novablast, kakšna uspešnica so in da naj Asics še naprej dela take copate. Vsi so bili izredno zadovoljni z odbojnostjo in peno FF BLAST, pogrešali so stabilnost in pa vsem se je zdelo da je zgonji del copata slab, prevelik, ….

Sam se ne bi s tem strinjal. Saj mi je copat zelo ustrezal. Res je da nimam velikih težav s stabilnostjo in te nisem pogrešal. Oboževal pa sem vračanje energije. Da se, da s tako debelim podplatom, da tako dobro teči in čutiti podlago je neverjetno.

NOVABLAST 2

Prva lastnost novega Novablast 2 je, da je v primerjavi s predhodnikom bolj stabilen. Pozdravljam to spremembo, saj so imeli nekateri tekači z Novablast 1 imeli manjše težave zlasti na daljših tekih. Tako so primernost copata razširili na širši krog ljudi, ki bodo sedaj s tem copatom veliko bolj zadovoljni. Da so to dosegli so morali malo zmanjšati debelino oziroma odzivnost v prednjem delu. Ne skrbeti! Copat je še vedno celo odziven. Sam sem v Novablastu lani pretekel 2000km (z dvemi pari) in točno vem kako je, ko noga prileti v njih na tla. Odboj ni tako velik kot pri Novablast 1, a še vedno veš da imaš na nogah Novablastke. FF BLAST pena z trampoline efektom je zakon. Da so dobili dobro stabilnost so tudi ojačali opetnik, ki je sedaj bolj ojačan. Zato je copat malo tudi pridobil na teži. Če sploh lahko rečemo, da je 275g težek copat, saj sodi med sredenje težke copate. Kar me malo bolj skrbi je, da je teže več na zadnjem delu, kar mislim da ni dobro.

Druga opazna lastnost je, da se copat veliko bolj prilega nogi, kot Novablast 1. Zgornji del se bolj prilega nogi in copat manj opleta.

Tretja sprememba je 8 mm razlika med prsti in peto, med tem ko je stari model imel 10mm razliko. Po mojem mnenju je to zaradi spremembe v prednjem delu.

Novablast 2 je lahek blažen copat. Njegova uporabnost je velika in je res copat v katerem lahko tečete vse teke. Meni je najbolj fascinantno to, da se dobro obnaša če tečem 3:10 min/km ali 5:30min/km. Lahko ga uporabim za fartlek, tempo tek, raztek ali dolgi tek, saj se noge zaradi izrednega blaženja dobro v njem počutijo tudi v utrujenem stanju. Priznam da bi bil zelo hiter z njim tudi na tekmovanju.

Na sliki novi opetnik, na katerem so dodali tudi manšeto za lažje obuvanje copat.

Primeren je tako za tiste, ki tečete na peto, kot tudi tiste, ki tečete po prednjem delu stopala. Njegova dobra lastnost je, da ste v fazi tekaškega koraka, ko se odvija amortizacija, hitro na prednjem delu stopala, kjer pa že lahko odrivate in pospešujete.

Podplat copata je praktično enak. Le srednji zeleni del t.i. trampoline efekta so malenkost spremenili, da je odriv še bolj točen.

Novablast 2 je definitno dober nakup in eden najbolj uspešnih Asicsovih tekaških copat v zadnjem času. V kolikor vam bodo prav in se boste v njih dobro počutili ne odlašajte z nakupom, saj je bil to lani eden najbolj prodajanih tekaških copat. Prepričan sem da bo Novablast 2 prav tako.


Neverjetno kako se je pena FF BLAST na Novablast 1 dobro ohranila. Ne vidi se niti ena poškodba ali običajna razpoka v mreži. Zato jih je še vedno užitek obuti, a žal se bo treba od njih posloviti. Tekači namreč največkrat delamo napako, da tekaše copate nosimo predolgo.

Napovedujem pa že naslednji test tokrat novega trail copata ASCIS TRABUCO MAX, s katerim imam trenutno ljubezen na prvi pogled. Čakam še da naredim dovolj tekov preden objavim en obsežen test.