POLMARATON LILLE

5x sem se moral ustaviti, zaradi bolečine pod rebri oziroma “bodca”

Včasih moraš tekmo le končati, a danes moj namen ni bil le končati tekmo. Sposoben sem bil odteči svoj osebni rekord. Se pravi po 1h05min. Mislim, da sem bil sposoben pod 1 uro in 04 minute.

Štart polmaratona je bil ob 9:00 uri. Temperatura je bila 4 stopinje, rahlo je pihal veter 9km/h, kar je kar veliko manj kot prejšnji teden v Berlinu. Na štartu so imeli organizatorji nekaj težav, saj niso dobili znaka od policije za štart, zato smo cca 15 minut zmrzovali na štartni liniji. Ne bom govoril, da je to izgovor za slabši dosežek, a sigurno ni nič pripomoglo k rezultatom atletov, zlasti kenijcev (med katere se lahko tudi sam štejem, saj sem v zadnjih dveh mesecih kar 6 tednov preživel v Keniji). A kot pravim, to ni bil vzrok današnjih težav.

OD JUNAKA DO BEDAKA

Začel sem dobro in lepo počasi. Ne tako hitro kot prejšnji teden v Berlinu. Občutek je bil dober. Začel sem bolj od zadaj in nadzoroval pozicijo. Po nekaj km sem prehitel nekaj tekačev in naprej nadaljeval v svojem ritmu. Kljub temu, da sem se te tekme udeležil, ker sem upal na dobro konkurenco. Tekel sem sam. Prva skupina s Kibiwotom Kandijem (KEN) (do nedavnega svetovnim rekorderjem v polmaratonu 57:32/ 10km 26:51) in ostalimi tekači je bila prehitra vmes, pa ni bilo tekačev za čase 1:03, 1:04. 10km sem pretekel v času cca 30:25 se pravi v tempu za končni čas cca 1 uro 4 minute. Počutil sem se dobro. Na 11km je bila manjša krizica, a noge so se dobro vrtele.

If you will never try, you will never know!

Po 13km pa sem ob strani pod rebri začutil bolečino, ki se je malo povečevala. Ker sem v preteklosti to težavo že imel sem malo upočasnil, saj sem vedel kaj me čaka. Nekaj časa je bilo ok, nato pa se je bolečina zopet začela povečevati, do te mere, da sem se mogel ustaviti. Po kratkem raztezanju (predklonu) je bilo bolje. Izgubil sem 20 do 30 sekund. Nadaljeval sem. Nisem si upal zopet pritisniti in pospešiti do hitrosti, ki sem jo tekel prej, ampak sem počasi povečeval hitrost. Bilo je ok, vse do zavoja preko mostička, kjer sem zopet začutil bolečino, ki se je zopet povečevala. Spustil sem tempo z željo, da bolečina izgine. Bolečina se ni povečevala, ker sem tekel počasneje. Po nekaj sto metrih sem zopet pospešil in bilo je dobro kakšne dve minute, nato sem se moral zopet ustaviti. Že tretjič! Vedel sem, da je po zlu splaval dober čas, saj sem s postanki izgubil že minuto, a še vedno sem upal, da bo bolečina izginila in da bom lahko pritekel do cilja. Konec koncev je ta polmaraton le dobra priprava na maraton. Nadaljeval sem, a počasneje. Bolečina je bila majhna in lahko sem tekel počasi, po nekaj sto metrih pa zopet. Vstavil sem se že četrtič! Ker sem v pretejklosti že imel težave z bodcem sem nekje prebral, da se moraš samo prepogniti (v kolku) naprej, kot da si zavezuješ vezalko.

prepogib v kolku hitro odpravi bolečino pod rebri

Pomagalo je! Po cca 15 sekundah je bolečina izginila. Nisem imel kaj kot, da pridem do cilja. Med tem sta me prehitela dva tekmovalca. Ni čudno, saj sem izgubil ogromno časa. Enega sem takoj prehitel nazaj, a kmalu sem se moral ustaviti že petič. Zopet vaja s prepogibom kolka in po nekaj sekundah je ok. Zopet tečem. Tokrat le sledim tekaču pred mano. Na 19km me lovi že prva ženska. Ne dam se, malo pospešim. Tokrat je ok. Počasi dohitevam tekača pred mano in ga prehitim. Noge so dobre, imam moč, a si ne upam pospešiti na hitrost, ki sem jo tekel pred temi težavami. Počasi dodajam. Dohitevam še drugega tekača s katerim sva tekla na začetku, Vidim že cilj. Želim si le končati. V cilju sem 15. s časom 1:06:35. Zelo sem razočaran.

Res sem razočaran, saj v dveh tekmah pred maratonom nisem pokazal tistega, kar sem sposoben. V Berlinu je bila moja napaka, saj sem začel prehitro. Tudi tukaj je najbrž bila moja napaka in dobro moram analizirati, kaj sem storil narobe. Prehitro ogrevanje ni bil vzrok, prav tako mislim, da ni bil vzrok prehiter začetek. Dejstvo, da je da se mi to dogaja, ko spustim v treningu. Možnosti je več, ali sem zjutraj preveč pojedel, ali sem premalo pil, ali moram delati vaje za diafragmo (glavno dihalno mišico),…

Napake so dokaz zato, da si poskušal. Poskusiti ni greh.

Če ima še kdo podobne težave ali jih je imel priporočam, da si prebere ta članek:

https://www.healthline.com/health/side-stitch

Sedaj bom skušal analizirati napake in se skušal čimbolje pripraviti na maraton v Rotterdamu 10.4. 2022.

Hvala mojim sponzorjem, ki mi pomagajo!