PO OLIMPIJSKO NORMO V MILANO

V nedeljo 16. maja bom nastopil na Milanskem maratonu, ki bo gostil 120 vabljenih elitnih tekmovalcev. Tudi Milanski maraton bo letos okrnjen, saj bo maraton le za elitne ter dobre rekreativne tekače ter 10km tek.. Na maraton so se lahko prijavili maratonci s časi boljšimi od 2h45min pri moških in pod 3h pri ženskah. Naj povem, da je bil pri moških na koncu za uvrstitev na maraton potreben čas 2h33min .

Štart maratona bo že ob 6:30 uri zjutraj. Kar mislim, da je dobro. Zjutraj bodo temperature nizke, vetra pa ne bo. Kenijskim tekačem ta ura ustreza, saj so navajeni teči tako zgodaj zjutraj, nam pa bo malo težje zbuditi telo.

Trasa maratona je krožna z enim 4.7km krogom in ter petimi 7,5km krogi. Trasa mislim, da je dobra. Skrbi me le tisti obrat za 180 stopinj katerega bo treba narediti 6x. Če bo oster lahko na vsakem obratu izgubim 3-5 sekund, kar pomeni 20-30 sekund, kar pa ni tako zanemarljivo.

Trasa maratona

Pripravljenost je sedaj težko ocenjevati. Po Sienskem maratonu sem resda imel nekaj težav z mečno mišico na Prvenstvu Slovenije v dolgih tekih, a težava je bila kmalu rešena in lahko sem naredil nekaj dobrih treningov. Vmes sem tudi čutil nekaj utrujenosti (še iz maratona), a mislim, da sem se v zadnjih dneh spočil.

Taktika je začeti s skupino za tempo cca 3:04 min/km. Ugotovil sem namreč, da čas 3:05min/km ne bo dovolj, saj sem v Sieni pretekel 42km in 580m kar je skoraj 400 m več ter bo zaradi tega treba teči dobro sekundo hitreje. Za olimpijski standard 2:11:29, (za OI v RIU je bilo treba teči 2:17:59) bo treba teči neverjetnih 3:06min/km. A če sem v Sieni tekel povprečno 3:08min/km sem prepričan, da lahko odtečem tudi dve sekunde na kilometer hitreje. Zato bo potrebna dobra skupina, idealni pogoji in dobra dnevna forma. Držite pesti!

Spomin na Milanski maraton leta 2011, ko sem s časom 2:16:18 dosegel 6. mesto ter normo za svetovno prvenstvo v Daeguju.

Na maraton v Milanu imam dobre spomine. Leta 2011 sem ga že tekel in s časom 2:16:18 dosegel 6. mesto ter normo za svetovno prvenstvo v Daeguju. Maraton je takrat potekal po drugi trasi, a lahko bo celo da bo ta trasa hitrejša od tiste iz leta 2011.