NAJOBSEŽNEJŠE PRIPRAVE V KENIJI DOSLEJ

Šest tednov priprav v Keniji je do dobra spremenilo mojo tekaško pripravljenost. Moje vsakoletne priprave v Keniji so se tudi letos končale zelo uspešno. V bistvu bom to vedel šele po dokazanem na tekmovanjih, a Kenijo zapuščam z zelo dobrimi občutki. Letos sem bil zelo priden in motiviran. Plan je bil zelo napet in obsežen. Poznalo se je, da sem bil od oktobra do decembra poškodovan. Kar nekaj težav sem imel zaradi tega, da sem lahko delal na visokem nivoju. Letos mi je največ težav delala kontinuiteta. Pri mojih 41 se malo počasneje regeneriram, a izkušnje, neizkoriščen talent, ter močna volja so na tisto kar stavim. Letos sem kilometražo držal zelo na visokem nivoju. Največjem do sedaj na višini. Dva tedna sem tekel nad 200km/ teden kar je skoraj 29km na dan!!!

19. marca bom nastopil v Lillu na 10km. 1. aprila pa tečem polmaraton v Pragi. To bodo prve tekme, ki bodo pokazale, kako dobro sem treniral.

Včasih sem se kar vprašal Zakaj? Čemu? Sploh, ko nisem imel še potrjenega maratona. Namreč moja želja letos spomladi je bila Boston maraton, a med elitne tekače me niso sprejeli (oziroma sem bil na čakalni listi). Sprejemali so samo tekače pod 2h10min. A imam še nekatere možnosti nastopa, a trenutno še ne vem ali bom nastopil ali ne.

Kljub vsemu, če ne bom nastopil v Bostonu bo to dobra baza za letošnjo sezono. V kolikor ne bo maratona se bom preusmeril na stezo, saj 3.6.2023 tečem na Evropskem pokalu na 10.000m v Franciji, kjer si želim teka pod 30:00 minutami, saj mi na stezi še ni uspelo teči pod 30-imi minutami. (na cesti sem tekel 29:21).

Pa gremo malo nazaj. Po prvih treh tednih teka ( brez hitrih tekov) sem se odločil in naredil dva treninga ter prijavil na tekmo 3.000m 15.1.2023 v Novem mestu. Miting je organiziral naš klub AK Krka, tekma je bila doma v atletskih dvorani v Novem mestu in rekel sem si, zakaj pa ne. Pričakoval sem čas okoli 9:00 minut, saj res nisem bil pripravljen. A tekel sem 8:34 in presentil tudi samega sebe. Bil sem izbran v reprezentanco za troboj reprezentanc SRB-CRO-SLO, ki je bil 25.1.2023 v Beogradu. V Beograd sem prišel kar utrujen, saj sem povečal trening in tudi intenzivnost. Kljub vsemu sem spustil v treningu pred nastopom in tekma v Beogradu je bila po pričakovanjih. Tekel sem svoj osebni rekord v dvorani 8:25, kar je le 4 sekunde počasneje od mojega osebnega rekorda na prostem, ki sem ga tekel lani v Celju.

Nekaj dni pred tem se je zrušil velodrom v Novem mestu in slovenski atleti in kolesarji smo ostali brez pokrite krožne dvorane. Šele kasneje se je pokazalo kako potreben je ta objekt za športnike in novomeško mladino. No mene ni preveč skrbelo za moje priprave, saj sem se odpravljal na priprave v Kenijo.

V Novem mestu je bilo skoraj pol metra snega, temperature nizke, vlaga visoka pogoji v Keniji, pa so bili naravnost odlični. Sicer je tudi v Keniji potrebna prilagoditev na razmere. Ocenjujem, da vsakič rabim vsaj dva tedna, da se privadim na višino, temperaturo (ja prilagajanje na vročino je zelo pomembno), suh zrak ter da se koža privadi na sonce.

Letos nisem toliko treniral s skupinami, saj sem nekako bolj sledil svojem planu treninga in težje treninge vedno opravljal z narekovalci tempa. Ja v Keniji je vse mogoče. Kupiš si enega ali dva tekača, ki trening preprosto oddelata s tabo v tvojem tempu. Jaz sem imel letos res srečo, da sem imel res dobrega tekača. Ne v smislu, da je bil dober, ampak da je imel občutek. Na prvem treningu sem celo mislil, da treninga ne bo zmogel, a se je potrudil in potem je nekako prišel v formo. Na koncu je res postal dober in zahvaljeval se mi je, da je plan treninga zelo dober, da se odlično počuti in da bi želel, da bi ga jaz treniral.

Ja kot veste sem lani začel tudi bolj resno svojo trenersko pot. V Fit klubu sem trener rekreativnih tekačev že 15. let. Lani sem pričel sodelovati s hrvaško maratonko (Balkansko prvakinjo v maratonu 2021) Ano Štefulj. Poleg tega pa je v ekipi tudi Sandra Šrut (2. mesto 3.000m dvoransko prvenstvo z OR 9:40) in Nikola Štefanič (zmagovalec Holjevke 5km 2023). Vsi so zelo napredovali in dosegli osebne rekorde. Zato je pred njimi lepa tekaška sezona.