IZOTONIČNI NAPITKI DA ALI NE?

Veliko vas me je že spraševalo v čem je razlika med izotoničnimi napitki. Torej zakaj športniki pijemo iztonične napitke in v bidonih nimamo vode, cedvite, malinovca ipd.

Zakaj je smiselno piti med vadbo nekaj drugega kakor samo vodo?

Med vadbo porabljamo energijo. Pri dolgotrajnih naporih obstaja možnost, da nam zmanjka zalog ogljikovih hidratov (glikogena), kar poznamo pod izrazi »zaleteti se v zid«, »bonking« itd. Ker lahko med vadbo uživamo hrano/tekočino, je smiselno v napitek dodati tudi ogljikove hidrate oziroma sladkorje.

Med vadbo se potimo, s čimer izgubljamo ne le tekočino temveč tudi elektrolite (sol). Poenostavljeno povedano so iztonični napitki sestavljeni iz: vode, soli in sladkorjev. Vendar,…

Kaj je to izotonik?

Gotovo se iz osnovne ali srednje šole spomnite izraza »pasivni prehod delcev«. V osnovi gre za to, da gredo snovi iz tam, kjer jih je več tja, kjer jih je manj. Če se vrnemo k človeku … Ko tekočino spijemo se ta v prebavilih počasi prenese v krvni obtok. Večji del tekočine se v kri prenese ravno s pomočjo pasivnega prehoda delcev. V krvi imamo namreč raztopljenih precej snovi – elektroliti, glukoza, raznorazni lipoproteini itd., zaradi česar je, poenostavljeno povedano, koncentracija krvi precej visoka. In ker je na drugi strani voda brez kakršnih koli dodatkov, ta začne »vdirati« v kri, saj obstaja težnja po izenačitvi te koncentracije. No in ker znanstveniki zelo radi uporabljajo tujke, tem delcem, ki vplivajo na ravnovesje, pravimo osmotsko aktivni delci, tekočine pa poimenujemo kot hipotonične, izotonične in hipertonične. Hipotonična tekočina je recimo voda. Osmotsko aktivnih delcev je manj kot v tekočini, s katero jo primerjamo. Hipertonična tekočina glede na vodo pa je recimo kri. Izotonična tekočina pa je tista, katere koncentracija osmotsko aktivnih delcev je enaka tekočini, ki jo primerjamo.

Med treningom telo izgublja vodo, elektrolite in energijo. Dva najbolj pomembna dejavnika, ki povzročata izčrpanost organizma, sta dehidracija in poraba ogljikovih hidratov, kot vira energije. Izotonični napitki predstavljajo ravnotežje med rehidracijo in ponovno napolnitvijo energetske „praznine ”. Z uživanjem takšnih napitkov lahko utrujenost mišic odložimo in povečamo vzdržljivost.

Zakaj večina rekreativcev med aktivnostmi pije vodo kasneje pa npr. dodaja magnezij. Takojšnja hidracija je najboljša regeneracija in ravnovesje je takoj vzpostavljeno. Telo deluje normalno naprej!


MINERAL PLUS

MINERAL PLUS je izotoničen napitek, ki je namenjena ponovnemu vnosu tekočin, mineralov in soli, ki smo jih izgubili med in po fizičnem naporu s potenjem. Bogat je z natrijem, magnezijem, kalijem in vitaminom C.

VSEBUJE :

  • NATRIJ
  • MAGNEZIJ
  • KALIJ

Med drugim preprečuje nastanek mišičnih krčev. Dodan ima tudi maltodekstrin in dekstroza za takojšnjo in postopno obnovo energije. Mineral Plus izotonik  se priporoča že pred začetkom, med in po telesni aktivnosti, ko postane potreba po nadomestitvi izgubljene soli bistvena za telesno ravnovesje. 


CARBO PLUS

Carbo Plus je napitek, ki vsebuje različne sladkorje ter aminokisline. Poleg enostavnih sladkorjev (dekstroze) vsebuje tudi bolj zapletene sladkorje (npr. maltodekstin in izomaltozo), ki se sprošča bolj počasi in zagotavlja dolgotrajnejšo energijo.

Poleg tega pa ta izdelek vsebuje tudi:

aminokisline BCAA, ki so bistvene za delovanje mišične presnove;
• L -arginina, ki poveča prekrvavitev in razširi žile
• L-karnitina, ki spodbuja izgorevanje maščob in je snov ki optimizira energijsko delovanje celice.

DOZIRANJE

Opozoril bi na pravo doziranje Carbo plusa, saj iz izkušenj vem, da večina rekreativcev ne pije dovolj močnih raztopin. Pri tem moramo paziti, na temperaturo okolja. Velja generalni nasvet, da v mrzlem vremenu delamo bolj močne mešanice v vročem pa manj močne mešanice. A to velja le za ogljikove hidrate, saj je v vročem vremenu potenje večje in s tem tudi izguba mineralov.

Mineral plus uporabljam, med običajnimi treningi, da v telo vnašam energijo in minerale. Carbo plus pa uporabljam med bolj napornimi in daljšimi treningi. Oba napitka sta zelo prijazna za želodec, a vseeno je pomembno, da na treningih pijače večkrat preizkusimo (tudi pod večjimi obremenitvami), saj se mora želodec navaditi na pijačo.